Vraag en aanbod
Op de vraag: ‘Moet de kunstenaar zich aanpassen aan zijn publiek?’ Is mijn antwoord: Ja! Maar dat wil niet zeggen dat het tevreden stellen van het publiek de belangrijkste drijfveer is. In mijn werk is er sprake van een gelaagdheid. Zonder er diep over na te denken is mijn werk ‘amusant’ te noemen.In mijn Gratis Bier! performances ben ik van de vraag uitgegaan. De twee ogenschijnlijke tegenpolen ‘high-art en low-art’ heb ik in dit project verwerkt. De belerende houding die men vaak aantreft bij de kunstelite wanneer zij zich met het ‘gewone volk’ bezig houdt was voor mij de aanleiding tot mijn ‘Gratis Bier! performances’.


Links: wegdragen van gratis bier - rechts: Reclame voor gratis bier performance vrijdag 29 november 02:00 uur bij de ingang van de Mezz klik hier voor meer foto's (Breda)

Het uitdelen van bier onder het mom van kunst is een gebaar dat banaal en tegelijkertijd zeer elitair is. De high-low-art thematiek behoort tot het ‘elitaire’ kunst-debat maar ‘Gratis Bier!’ speelt bij een groot publiek tot de verbeelding. De performances en de video ‘Kunst voor het volk!’ die ik van het project gemaakt hebben zeker amusementswaarde. Mijn houding in dit project, die van de populistische volkskunstenaar, de Robin Hood-achtige overvalscene en de kritische respons van verschillende performers (lees: bierdrinkers) in de video geven de banaliteit van de performances een ander daglicht.

De premiere van 'Kunst voor het volk!' vond 1 februari 2003 plaats in de Fabriek te Eindhoven.
De Groninger schrijver, video-kunstenaar en kunstrecesent Klaas Koetje was zo vriendelijk ter gelegenheid van de
premiere een korte lezing over de film te geven.Via deze link kunt u een stukje van zijn verhaal horen (flash-geluid) en plaatjes bekijken. Klik hier voor 'Kunst voor het volk!' in realmedia formaat of klik hier voor quick time.

GRATIS BIER AGENDA GRATIS BIER INFORMATIE GRATIS BIER AGENDA GRATIS BIER AGENDA

GRATIS BIER AGENDA GRATIS BIER AGENDA GRATIS BIER AGENDA GRATIS BIER AGENDA

Link naar web enquete
over dit project.


Links: Vlak voor de performance tijdens de opening op paviljoen Wolfslaar -
rechts:
Beeldende uitvoering dag 2 in paviljoen Wolfslaar (werk van
Kris van Nechel op de voorgrond)

Dank aan: David Elands, Hans Willemsen (slijterij 'Sante') , Luuk Bouwman (dierenspeciaalzaak 'Bouwman'), Mechtild Beckers, Nancy Stipkovits, Simon Kentgens, Ingrid Baron, Gregory Greene, Bertin van Vliet, Rik Simon, dj Pieter, dj DooM, J.W. Koelewijn e.a. bedanken voor de belangeloze hulp. De film heeft zijn premiere beleeft op 1 februari 2003 in kunstenaarsinitiatief "de Fabriek" te Eindhoven. Ter ere van de premiere heeft Klaas Koetje (video-kunstenaar / schrijver) uit Groningen een korte lezing over de film gehouden.


Links: Gratis bier weggezet in Arnhem -
rechts:
"Gratis bier radio" academie St.Joost met o.a. dj Bertin, dj Rik, prank aggressor en dj DooM.